Милена Костова квинтет

26.05.2021

Премиера!

Джаз форум Стара Загора 2021 ще открие деветото си издание с премиерни изпълнения на композиции от албума „Любов“. Темпераментен джаз, уютни балади и танцов суинг ще представи пловдивската формация Милена Костова квинтет в първата фестивална вечер! Милена и музикантите от нейния квинтет са сред най-активните изпълнители в Пловдив, благодарение на които #ДжазътЖивее в Града под тепетата. Албумът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Милена Костова е поп и джаз изпълнител с дългогодишен опит на българска и чуждестранна сцена. Пее от ранна детска възраст, по-късно получава музикалното си образование със специалност поп и джаз пеене в класа на доц. Етиен Леви, а към момента продължава академичното си развитие като докторант в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. До 2016 година живее и работи в чужбина и се изявява основно на чуждестранна клубна сцена, а през последните години живее в Пловдив и твори в България. Участва в различни музикални проекти, в много от големите музикални форуми в страната, изявява се често като солист на Биг Бенд Пловдив. Тази пролет издаде първия си самостоятелен албум, озаглавен „Любов“, в който е не само изпълнител на песните, но и автор на всички текстове.

Иван Гърбачев е пианист и композитор, роден в Казанлък. Получава своето висше музикално образование в АМТИИ – Пловдив. Доктор по музикознание. Неговата творческа биография изобилства от награди и спечелени конкурси в страната и чужбина за млади пианисти. През 2018 година издава първия си авторски албум с интрументален джаз заедно със своя джаз квартет, в който участват Христо Минчев – бас китара, Кристиян Желев – барабани и Венелин Георгиев – саксофон. Преподава джаз пиано и хармония, а тази пролет реализира втори авторски джаз албум заедно с Милена Костова – албумът „Любов“, в който свири и е автор на музиката и аранжиментите на всички песни. Автор е на музиката на две куклени пиеси за Куклен тетър Пловдив – „Палечка“ (2019) и „Кученцето, което не можеше да лае“ (2020), като за втората пиеса е отличен като композитор и е номиниран за престижната награда Икар за 2021 г.

Един от стожерите на ритъма в Пловдив, Христо Минчев е завършил със специалност „Бас китара“ в класа на Александър Леков. Преподавател по бас и контрабас. Свирил е с голяма част от най-изявените български блус и джаз музиканти – Вили Кавалджиев, Веселин Койчев, Цветан Недялков, Hot Club de Plovdiv, Петър Салчев, Васил Петров и др. Освен в музикалното поприще, Христо е отдаден и на юридическите науки, предстои му защита на магистърска степен по право.

Саксофонистът Венелин Георгиев е известен освен с това, че е прекрасен музикант, също и с неуморното си чувство за хумор. Музикалните му импровизации често са изненадващи и за самите музиканти, а забавлението на сцената е гарантирано.

ценичните му изяви са свързани с голямо разнообразие от стилове – рок, блус, фънк, поп, хип-хоп и джаз. На 6 години Кристиян Желев започва да изучава пиано и солфеж. На 16 години се “запознава” с ударните инструменти и оттогава се занимава с тях усилено. Завършва с отличие бакалавърската степен по пиано, след което с отличие завършва и магистратура по ударни инструменти. Участва в проекти и колаборации с много от големите имена на българската музикална сцена.

Последно добавени